Wat hebben hormonen te maken met haaruitval (hormonale haaruitval)?

Wat hebben hormonen te maken met haaruitval (hormonale haaruitval)?

Iedereen die last heeft gehad van Hormonale haaruitval kan je vertellen dat het veel dieper gaat zitten dan alleen onder je huid. Wat niet altijd duidelijk is, is wat de oorzaak is van het haarverlies of dunner wordend haar. Hormonen die uit balans zijn is een van de meest voorkomende redenen bij vrouwen waardoor het haar uit valt. Wanneer je de oorzaak kunt achterhalen van de hormonale onbalans is het meestal wel mogelijk om de Hormonale haaruitval de remmen en weer gezonde en dikke haren laten groeien.

Vier redenen die zorgen voor Hormonale haaruitval bij vrouwen

Hormonen schommelen altijd, maar wat gebeurd er nou wanneer de hormonen iets te veel schommelen in de verkeerde richting? Op dit verschijnsel reageert je lichaam en vaak ook het haar. Wanneer de hormoon spiegel niet meer in balans is, kan je haar droger worden en kan het haar dunner worden en zelfs breken.

Een bevalling, de menopauze en premenopauze kunnen allemaal zorgen voor een verlaagde oestrogeen, wat kan zorgen voor Hormonale haaruitval. Hieronder behandelen wij de meest voorkomende oorzaken die ervoor zorgen dat hormonen uit balans raken en wat je ertegen kunt doen.

1.     Schildklier afwijking

Een traag werkende schildklier is de meest voorkomende probleem aan de schildklier en kan zorgen voor haaruitval. Een overactieve schildklier kan daarentegen ook zorgen voor Hormonale haaruitval.

De schildklier produceert Tyrosine, wat invloed heeft op verschillende delen van het lichaam waaronder haargroei. Een gezonde Tyrosine gehalte in het lichaam zorgt voor een lange groei (anagene)fase. Door de afwijking in de schildklier kan de haarfollikel dus niet optimaal groeien en valt het haar eerder uit.

Bij het ervaren van vermoeidheid, droge huid of moeite hebben met afvallen kan dit wijzen op een afwijking in de schildklier. In dit geval zal je een professional moeten bezoeken als een arts of huisarts.

2.    Hormonale haaruitval na een bevalling

Of specifiek de periode na de bevalling. Zwangerschap heeft invloed op de normale haargroei cyclus en zorgt ervoor dat je meer haar verliest dan normaal, maar het zou ook kunnen dat je tijdens de zwangerschap nog een volle bos haar hebt.

Na een bevalling daalt de gehalte van een aantal hormonen, waaronder oestrogeen. Naast stemmingswisselingen, metabolisme en slaapritme zorgt deze verandering ook voor meer haaruitval. Je zult dit merken door een doucheputje en de haarborstel waar veel haar in blijft zitten.

Wat kun je doen tegen Hormonale haaruitval na je bevalling? Get goed nieuws is dat het een compleet natuurlijk proces is en dat het haar na een periode van 6-24 weken weer vanzelf terug groeit. Het beste is om in deze periode genoeg proteïne, gezonde vetten en vitamines binnen te krijgen.

3.    Hormonale haaruitval door de overgang

Een andere soort haaruitval dat veroorzaakt wordt door schommelende oestrogeen gehaltes tijdens de menopauze en premenopauze. De overgang is wanneer ene vrouw een jaar lang niet menstrueert. In dat jaar gaan vrouwen door een periode die de premenopauze wordt genoemd. Verschijnselen hierbij zijn gewichtstoename, stemmingswisselingen, en haaruitval. Wanneer je lichaam in de overgang zit produceren de eierstokken minder oestrogeen. Dit is essentieel hormoon voor gezond haar.  Tijdens de overgang kan het dus zijn dat je meer haar verliest dan normaal.

4.    Hormonale haaruitval door de pil

Alhoewel orale anticonceptiva handig kan zijn bij het voorkomen van zwangerschap, hebben ze helaas ook nadelen. De pil kan namelijk zorgen voor haaruitval. Vooral vrouwen die extra gevoelig zijn voor hormonale schommelingen en veranderingen kunnen hier last van ervaren.

Doordat de synthetische hormonen in anticonceptiepillen de cyclus van de haargroei onderbreken, gaan de haarzakjes van de groeifase naar de rustfase. Hierdoor verliest de hoofdhuid meer haar dan normaal. Dit wordt ook wel Telogeen effluvium genoemd.

Kunnen hormonen ook zorgen voor dunner wordend haar?

Misschien is het probleem wel helemaal niet dat het haar uitvalt, maar dat het haar dunner, ongezond, droog en meer fragiel wordt. Als het haar dunner wordt kunnen schommelende hormonen de oorzaak zijn. Vooralsnog kan de reden ook liggen bij bijvoorbeeld voeding en stress. Langdurige of chronische stress kunnen zorgen voor haaruitval en dunner wordend haar. Dit komt doordat voedingsstoffen die nodig zijn voor haarverlies zullen uitputten voor het behoud van andere essentiëlere functies.

Producten tegen Hormonale haaruitval kopen bij HairMediQ?

Nu is de vraag natuurlijk, wat kun je doen tegen hormonale haaruitval? Als eerste is het belangrijk om een gezonde dieet aan te houden, voldoende te bewegen en stress vermijden. Daarnaast kan haaruitval gestopt worden en nieuwe haargroei gestimuleerd worden. Bij HairMediQ selecteren wij enkel bewezen producten die ook daadwerkelijk werken.

Vitamines tegen haaruitval
Bij het bestrijden van haaruitval is het belangrijk om van binnenuit te beginnen. Van binnenuit wordt haaruitval immers veroorzaakt. Enkele belangrijke vitamines zijn:

Vitamine B
Vitamine B is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haargroei. Een tekort aan vitamines B kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer.

Vitamine C
Vitamine C of ascorbinezuur is een antioxidant die, dankzij de aanmaak van collageen, de haarfollikels beschermt en stimuleert. Rode -, blauwe – en citrusvruchten zitten boordevol vitamine C!

Zink
Zink kan een rol spelen in het voorkomen van haaruitval. Zink ondersteund bij het opbouwen van eiwitten in het menselijk lichaam en zorgt voor de opbouw van keratine (belangrijk bestanddeel van het haar). Zink vind je veel in vlees, zonnebloempitten, oesters en peulvruchten.

Om deze essentiële voedingsstoffen makkelijk binnen te krijgen raden wij haargroei capsules van Foligain aan. Deze zijn speciaal ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan en haargroei te stimuleren. Naast deze voedingsstoffen bevatten de capsules nog een aantal andere voedingsstoffen die de haargroei stimuleren. De capsules zijn veilig in gebruik en kunnen gebruikt worden door zowel mannen als vrouwen.   

Lotion tegen haaruitval

Een haargroei lotion is erg effectief in het bestrijden van haaruitval. Haargroei lotions bevatten diverse ingrediënten die de haargroei stimuleren en haaruitval remmen of stoppen. Haargroei lotions zorgen ervoor dat het haar langer in de groeifase zit, waardoor het haar langer door blijft groeien en minder snel uitvalt. Meestal duurt het zo’n 3-5 maanden voordat je duidelijk zichtbaar resultaat ziet. Het resultaat verschilt echter per lotion en per persoon. Best logisch, want niet iedereen heeft de zelfde oorzaak van haaruitval.  Soms is er zelfs helemaal geen resultaat te zien. Hierbij raden wij na 12-18 maanden te stoppen met het gebruik van de lotion. De meest populaire lotions tegen haaruitval bij HairMediQ is de Spectral DNC-N met Nanoxidil en de  Foligain Lotion tegen haaruitval.

 

 

Shampoo & Conditioner

De beste shampoos en conditioners tegen haatuitval zijn van het merk DS Laboratories, Foligain, VETA en  Revivogen. Het gebruik van haargroeistimulerende shampoo en conditioner is eenvoudig bij te houden, omdat de haren regelmatig gewassen worden. In veel shampoos en conditioners zitten veel stoffen die schadelijk zijn voor het haar en zorgen voor uitdroging. Vaak zijn mensen niet bewust van de schadelijke ingrediënten die het product bevat. Onze shampoos en conditioners zijn vrij van schadelijke stoffen,  zoals sulfaten, parabenen en siliconen.

Ook zijn de werkzame haargroeistimulerende ingrediënten in onze producten FDA goedgekeurd. Dit betekend dat de producten wetenschappelijk bewezen ingrediënten bevat die de haargroei stimuleren.

Dermarollers

Een slechte doorbloeding van de hoofdhuid kan zorgen voor haaruitval of een leidende rol spelen. Om de doorbloeding van de hoofdhuid te stimuleren kan gebruik worden gemaakt van een dermaroller, ook wel microneedling genoemd. Ook zorgt een dermaroller i.c.m. een lotion tegen haaruitval ervoor dat de werkzame stoffen beter worden opgenomen door de hoofdhuid. De dermaroller creëert namelijk duizenden openingen in de hoofdhuid. Hierdoor bereikt de lotion de haarzakjes beter. Bij HairMediQ bieden wij de dermaroller 0,3mm en dermaroller 0,5mm aan. Voor mensen met kort haar of een gevoelige hoofdhuid adviseren wij de 0,3mm en voor de gevorderde gebruiker en mensen met wat langer haar adviseren wij de 0,5mm aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *